به گزارش خبرگاه، سیروس ملکپور فوق تخصص ارتوپدی در گفتوگو با مهر درباره دیسک کمر توضیح داد: ما در ستون فقرات ۳۳ مهره کمری داریم که بین این مهرهها بالشتکهایی وجود دارد به اسم دیسک، همانطور که در زانو بالشتکهایی به اسم مینیکس است. کار دیسکها این است که فشارهایی که به ستون فقرات وارد میشود، به دلیل شکل آناتومی که دارد این فشارها را برطرف میکند.
وی ادامه داد: اگر دیسکها وجود نداشته باشند، نیروها به طور غیرطبیعی در ستون فقرات پخش میشود. زمانیکه با انجام فعالیتهای سنگین این دیسک دچار پارگی شود، تبدیل به عارضه دیسککمر یا همان سیاتیک میشود. وفرد دردهای شدید در ناحیه کمر احساس میکند.
عوامل مؤثری که باعث ایجاد دیسک کمر میشود
فوق تخصص ارتوپدی در پاسخ به اینکه عوامل مؤثری که باعث ایجاد دیسک کمر میشود کدامند گفت: فقط ساختار ستون فقرات باعث ایجاد درد در ناحیه کمر نمیشود، بلکه عوامل خارجی دیگر مانند: عفونتهای مجاری ادراری، مشکلات کلیه، چاقی، نشستن طولانی مدت و همچنین درخانمهای باردار میتواند موجب درد کمر میشود.
وی اظهار داشت: سیاتیک به دلیل پاره شدن دیسک در میان مهرهها ایجاد میشود و مانند دردهای کمری دلایل بیرونی ندارد و مختص به ستون فقرات است.
وی افزود: بیماری دیسک کمر بخش وسیعی از بیماریهای کمر را در بر دارد. مانند از دست دادن آب دیسک، برجسته شدن دیسک، بیرون زدن دیسک، پاره شدن دیسک است.
ملک پور ادامه داد: علت ایجاد بیماری دیسک کمر به طور دقیق مشخص نیست. ولی عواملی که باعث ایجاد دیسککمر میشود: استعدادهای ژنتیکی فرد، انجام فعالیتهای سنگین، ضربهها و کار کردن و بلند کردن اجسام بدون آمادگی بدنی و عدم انجام ورزشهای آمادگی جسمانی میباشد.
علائم دیسک کمر چیست؟
فوق تخصص ارتوپدی با بیان اینکه برای تشخیص دیسک کمر راههای متفاوتی دارد توضیح داد: اما رایجترین علائم دیسککمر کمر درد، درد اندامهای تحتانی است که اصطلاحاً درد سیاتیکی نامیده میشود، علائم عصبی حسی مانند گز گز و سوزش و خواب رفتن کل اندامهای تحتانی یا بی حسی در قسمتی از اندامهای تحتانی، اختلالات حرکتی مانند ضعیف شدن عضلههای اندام تحتانی، سندروم دم اسب که تمام اندامهای تحتانی از کار افتاده و فرد دچار بی اختیاری یا عدم توانایی در ادرار کردن میشود.
درمان دیسک کمر چیست؟
ملکپور گفت: درمان قطعی دیسک کمر وجود ندارد. درمان دیسک کمر مانند تمام راهحلهایی که در دنیا برای مسائل گوناگون وجود دارد نسبی است. ولی پیشرفتهای خوبی برای درمان دیسک کمر تا به امروز درست شده است. به طوری که امروزه حدود ۸۰% از کمردردها با درمانهای بدون جراحی خوب میشود. و فقط ۲۰ درصد از بیماران نیاز به جراحی پیدا میکنند. ۸۰ درصد بیماران هم پس از جراحی خوب میشوند.
وی ادامه داد: بنابراین درصد کمی از بیمارانی که کمردرد و دیسک کمر دارند خوب نمیشوند. بنابراین درمان دیسک روشهای مختلفی دارد که یکی از راههای درمان دیسک کمر استفاده از داروهای ضد التهاب که در ایران به اصطلاح مسکن نامیده میشود استفاده شود. این داروها باعث کاهش ورم اطراف ریشه عصبی میشوند و در نهایت باعث بهبود بیماری میشود.
وی افزود: یکی دیگر از راههای درمان دیسک کمر، استفاده از فیزیوتراپی است که در آن با گرم کردن و دادن ورزشهای مخصوص دیسک را درمان میکنند و علاوه بر آن آب درمانی و تزریق در داخل مفاصل ستون مهرهها یا در اطراف ریشههای عصبی از راههای دیگر درمان دیسک است.
فوق تخصص ارتوپدی گفت: در صورتی که بیمار به درمانهای فوق جواب ندهد، دیسک را میتوان با انجام عمل جراحی لیزر یا عمل آندوسکوپی یا روشهای عمل جراحی باز دیسک کمر، درمان کرد.
راهکار شما برای جلوگیری از پارگی دیسک چیست؟
ملکپور گفت: کمردرد یک درد شایع در میان مردم جهان است و به عنوان دومین دلیل رایج برای مراجعه به پزشک و متخصص تبدیل کرده است.
برای جلوگیری از کمر درد و بخصوص دیسک کمر روشهایی مانند: انجام تمرینات ورزشی به صورت روزانه و مداوم، کاهش وزن، دریافت کلسیم و ویتامین D، ترک سیگار، عادات صحیح خوابیدن و از بهروی شکم خوابیدن پرهیز شود، توجه به شیوه صحیح نشستن و راه رفتن، شیوه صحیح بلند کردن اجسام را یاد بگیرید، از کفشها مناسب ترجیحاً طبی استفاده شود.
وی افزود: با انجام این کارهای از سنین پایین میتوان از دچار شدن دیسک کمر در سنین بالا خودداری کرد.